Yüksekte Çalışma Eğitimi Nedir?
Avrupa standartlarına göre 1,8m’den sonrası yüksek yer olarak adlandırılmıştır. Bu nedenle 1,8’den daha yüksekte çalışma yapacak inşaat, çatı gibi alanlarda çalışan firma çalışanları mutlaka yüksekte çalışma eğitimi almalıdır.
Eğitimde Ne Anlatılır?
Yüksekte çalışma eğitiminde başlıca anlatılan konular şunlardır:
- Emniyet kemerleri ve nasıl bağlandıkları
- Lanyart’lar
- Yaşam halatlarının kurulumu nasıl yapılmalıdır
- Dikey yaşam halatı nedir
- Boşlukların kapatılması ve emniyet ağının önemi
- Karabinalar ve diğer malzemeler
- Düğüm çeşitleri
Bu konulara ek olarak yüksek yerlerde kenara emniyet kemeri olmadan yaklaşılmaması gerektiği, yaşam halatları ve ağlarının önemi, rüzgarlı havalarda çalışılmaması gerektiği ve tek başına çalışılmaması gerektiği gibi çok önemli bilgilere de yer verilmektedir.
Uygulama Var Mıdır?
Eğitimler hem malzemelerin tanınması hem de akılda kalıcılığın arttırılması amacı ile uygulamalı olarak verilmektedir. Düğüm çeşitleri, karabinalar, emniyet kemerlerinin nasıl doğru şekilde giyileceği ve diğer konular uygulamalı olarak gösterilmektedir.
Eğitim Süresi Ne Kadardır?
Yüksekte çalışma eğitimi özel bir talep (ileri seviye) olmadığı taktirde 8 saat olarak gerçekleştirilmektedir.
Kimler Yüksekte Çalışma Eğitimi Almalıdır?
Yüksekte Çalışma Eğitimini 1,8m’den yüksekte çalışacak olan bütün firma çalışanları almak zorundadır. Firma çalışma alanı çatı ya da inşaat olsa bile ofiste, yerde ya da yükseğe hiç bir şekilde çıkmayacak olan çalışanların eğitimi almasına gerek yoktur.
Geçerliliği Ne Kadardır?
Yüksekte çalışma eğitim sertifikası alındıktan sonra geçerlilik süresi yoktur ancak belirli aralıklar ile bilgilerin güncellenmesi, hatırlatılmasında fayda vardır.
Almamanın Cezası Nedir?
Maalesef ki en çok ölümlü iş kazası inşaat sektöründe yaşanmaktadır ve bu kazaların büyük bir çoğunluğu iskeleden ve yüksekten düşmekten kaynaklanmaktadır. Bu nedenle firma sahiplerinin omuzlarındaki manevi sorumluluk çok fazladır. Bu nedenle bir kaza başınıza gelmeden önce çalışanlara eğitim verilmesi çok önemlidir. Manevi boyutu bir kenara bırakılırsa. Yüksekte çalışma eğitimleri ISG eğitimleri statüsüne girer. İş güvenliği eğitimi almamanın cezası ise eğitim almayan kişi sayısına göre hesaplanır. ISG eğitimi almadan çalışma yapmanın cezasına 2018 ceza tablosundan bakabilirsiniz.