Yangın eğitimi Nedir?
Yangın eğitimi firmalardaki yangın ekibinde görev alacak çalışanların alması gereken, .çeşitli yangın tipleri ve nasıl müdahale edilmesi gerektiğini anlatan 8 saatlik bir eğitimdir.
Eğitimde Ne Anlatılır?
- Yangın eğitiminde başlıca anlatılan konular şunlardır:
- Yangın tipleri (A,B,C,D,Elektrik)
- Yangın sırasında kullanılacak yangın söndürücü cihazların kullanımı (köpük, su, kuru kimyevi toz, CO2…)
- Yangına nasıl müdahale edilmelidir
- Firmanın çalışma alanına bağlı olarak farklı tipteki yangınlar da eğitim içeriğine katılabilir.
Bu konulara ekstradan yangınların 3dk gibi kısa sürelerde nasıl büyük boyutlara ulaşabildiği ve yangında gerçekleşen can kayıplarının çoğunlukla yanmadan değil CO2 zehirlenmesinden dolayı olduğu gibi çok önemli bilgiler de eğitimin içeriğinde yer alır. Eğitim içeriği ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için ilgili aşağıdaki yönetmeliği inceleyebilirsiniz.
BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK
Uygulama Var Mıdır?
Eğitimlerde farklı yangın tipleri güvenli ortamlarda simüle edilerek eğitim alan kişilerin uygulamalı olarak gerçek bir yangın anında nasıl müdahale etmeleri gerektiği anlatılmaktadır.
Eğitim Süresi Ne Kadardır?
Yangın eğitimleri özel bir talep (ileri seviye) olmadığı takdirde 8 saat olarak gerçekleştirilmektedir.
Geçerliliği Ne Kadardır?
Yangın eğitim sertifikası alındıktan sonra geçerlilik süresi yoktur ancak belirli aralıklar ile yapılan tatbikatlardan önce bilgilerin güncellenmesi ve hatırlatılmasında fayda vardır.
Kimler Yangın Eğitimi Almalıdır?
Firmaların ilkyardım, arama-kurtarma ve yangın olmak üzere en az 3 acil durum ekibi bulunmalıdır. Bu ekiplerden yangın kolunda görev alanlar mutlaka yangın eğitimi almalıdır. Yangın ekibinde bulunması gereken dolayısı ile yangın eğitimi alması gereken çalışan sayısı tehlike sınıfı ve firmanın çalışan sayısına göre değişiklik göstermektedir.
Yangın ekipleri oluşturulurken dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise firmanın farklı bölgelerinden elemanlar seçilip herhangi bir acil durumda yangın firmanın hangi bölümünde başlarsa başlasın eğitimli ekipler tarafından müdahale edilebilmelidir.
Almamanın Cezası Nedir?
Ufak bir kâğıt tutuşması ile başlayan basit bir yangın bile 3 dk gibi bir sürede bütün odayı sarabilmektedir. Bununla birlikte yangınlarda can kayıpları büyük oranda ortaya çıkan CO2 gazı ile olmaktadır. Bu nedenle yangınlara anında ve bilinçli bir şekilde müdahale etmek çok büyük önem taşımaktadır. Ekiplerin kurulması ve gerekli eğitimlerin verilmesi konusunda firma yetkililerinin omuzlarındaki manevi sorumluluk çok fazladır. Bu nedenle yangın başlamadan önce çalışanlara eğitimlerinin verilmesi çok önemlidir. Manevi boyutu bir kenara bırakılırsa. Yangın eğitimleri ISG eğitimleri statüsüne girer. İş güvenliği eğitimi almamanın cezası ise eğitim almayan kişi sayısına göre hesaplanır. ISG eğitimi almadan çalışma yapmanın cezasına 2018 ceza tablosundan bakabilirsiniz.